Engelsiz Kütüphane

Anasayfa
Engelsiz Kütüphane

Engelsiz Kütüphane

KÜTÜPHANEMİZDE GÖRME ENGELLİ VE AZ GÖREN KULLANICILARIMIZ İÇİN TAM DONANIMLI SESLİ/ ALTINOKTA KABARTMALI VE BÜYÜTMELİ ÇALIŞMA İSTASYONU KURULMUŞTUR!

 

Bu sistem görme engelli/az gören kullanıcılarımızın bilgiye tam ve doğru ulaşmasını, daha etkili ve verimli çalışmasını sağlar.

 

Donanım 5 parçadan oluşmaktadır. 

 

1- Bilgisayar ( PC) + Kulaklık

2- Jaws For Windows Ekran Okuma Programı 

3- ZoomText Reader Az Görenler için 

4- 5th Generation Blue Focus 40 Kabartma Ekran 

5- Pearl Kitap Okuma Kamerası ve OCR’si 

 

Jaws For Windows programı bilgisayar açıldığı anda devreye girer ve bilgisayarın kapatıldığı ana kadar görmeyene tüm ekranı okur, onlara detaylı bilgiler verir. Bilgisayarın her ortamında çalışarak görmeyenlerin bilgisayara tam hâkim olmalarını sağlar. Klavyedeki tüm tuşlar ve faaliyetler seslendirilir. Görmeyenler bilgisayarı klavyeden kullanırlar. Türkçe’ye ilaveten farklı dil alternatifleri de mevcuttur.

Az Gören öğrenciler de ZoomText programıyla ekranı kendi görebilme kabiliyetlerine göre kontrast yapıp yeterli büyütmeyi sağlayarak ve istedikleri zaman sesli olarak hem bilgisayarın tüm olanaklarını hem de kitaplarını okuyabileceklerdir. 

Görmeyenler için vazgeçilmez bir ürün konumunda bulunan Focus Kabartma ekran bu bilgisayara bağlandığı zaman bilgisayar ekranındaki yazıları Braille alfabe olarak kullanıcıya gösterir ve görmeyen eliyle dokunarak okur. Bunun yanında üzerinde bulunan Altınokta Klavyesi ile Windows komutlarını verebilirken aynı zamanda da klavye olarak yazılarını yazabilir.

Kitap ve diğer mürekkep yazıların fotoğrafını çekip OCR’ı ile işleyip bilgisayar ekranına getiren Pearl cihazı, görmeyene 2-3 sn içinde kitabını okuyabilmesine olanak sağlar. Dakikada 20 sayfa okuyabilmektedir. Bu cihaz aynı zamanda bilgisayarı bir okuma makinesine dönüştürür. Böylelikle görme engelliler kitaplarını hem sesli ve aynı anda hem de altınokta kabartma harfli olarak okuyabileceklerdir. İsterlerse kitaplarını anında MP3 yapıp cep telefonlarında ya da MP3 çalarla da dinleyebileceklerdir. Ayrıca Pearl az görenler için görüntüyü büyütüp kontrast vererek ekrandan takip de sağlar.

 

HALİÇ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ OLARAK, BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ GÖRME ENGELLİLER EĞİTİM VE TEKNOLOJİ LABORATUVARI’NA (GETEM) KURUMSAL ÜYELİĞİMİZ BULUNMAKTADIR!
 
 Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) tarafından tasarlanan internet kütüphanesi projesi, görme engellilerin bilgi kaynaklarına erişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu proje (Türkiye'de sayıları 400 bin civarında olan) görme engellilerin yanı sıra, diğer tür engeli gereği basılı ("printed") kaynaklardan sınırsızca faydalanamayan (felçli, dyslexic) bireyleri de kapsamaktadır. Kütüphanede bulunan yayınlar ağırlıklı bir şekilde Türkçe ve İngilizce'den oluşmaktadır. Bünyesinde, hikâye, roman, şiir türü kitapların yanı sıra, her kademedeki eğitim kurumlarında okutulmakta olan ders malzemesi (kitap, makale, ders notu) ile kimi ders ve konferansların kayıtları ve ilave olarak bilimsel makale, kitap bulunmaktadır. Bunlara ek olarak radyo tiyatroları, sesli betimlemeli filmlerin mp3 versiyonları, sesli bilgisayar ve akıllı cihaz anlatımları gibi birçok farklı içerik GETEM kataloğunda yerini almıştır.

GETEM’e üye kaydı yaptırmak isteyen Görme Engelli Kullanıcılarımız detaylı bilgi için kutuphane@halic.edu.tr adresine e-posta gönderebilir.