Hakkımızda
Kütüphane, Üniversitenin Kalbidir!
Haliç Üniversitesi Kütüphanesi; nitelik açısından zengin koleksiyonu ile kullanıcılarımıza en iyi hizmeti sunmak adına ilk olarak 1998 yılında Mecidiyeköy (Merkez) binasında hizmet vermeye başlamıştır. Zamanla yeni fakültelerin açılması ve yeni binaların inşaları ile Fındıkzade (2003), Şişhane (2004), Kâğıthane (2013) yerleşkelerinde de şube kütüphaneler kurulmuştur. Bu yerleşkelerin farklı tarihlerde kapatılması ile 2021 Ocak ayından 2022 Şubat ayına kadar sadece Sütlüce yerleşkesinde kütüphane hizmetleri verilmiştir.
“Kütüphane, Üniversitenin Kalbidir!” felsefesi ile yola çıkan kütüphanemiz; yeni kampüste Rektörlük binasında, üniversitemizin ritmine uzun vadede ayak uydurabilecek düzeyde modern bir mekânda faaliyetini sürdürmektedir.
Kütüphanemiz; koleksiyonu ve bilgi hizmetleri sayesinde, üniversitemizin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemek, kullanıcılarımızın tür türlü akademik program ve bilimsel araştırmalarından doğan bilgi ihtiyaçlarını karşılamak ve bütün Haliç Üniversitesi ailesi yanında çevre halkın bilgi donanımının artmasına da katkıda bulunmak amacıyla görev yapmaktadır.
Sistemli ve sürekli bir gelişme sürecini benimseyen kütüphanemiz, toplamda 60 binin üzerinde basılı kitap sayısı ve çeşitli formattaki bilgi kaynakları ile üniversitemizin çağdaş ve öğrenci odaklı eğitim sürecinin etkin destekçisi olarak hizmetlerini sürdürmektedir. E-kitap veritabanlarına aboneliklerimizle, genel olarak kütüphanemizde birçok online kaynağa erişim mümkündür.
Kütüphanemizin ayrı bir web sayfası bulunmakta olup, tüm kullanıcılarımız hard ve soft kaynaklarımız için online “Katalog tarama” linki kullanılabilir ya da Cep telefonlarınızdan “Mobil Cep Kütüphanem” uygulaması ile tarama yapabilmektedir. Tüm e-kaynaklarımıza proxy ayarları gerektirmeden http://elibrary.halic.edu.tr/ adresinden online erişilebilmektedir
Kütüphanemizde, tüm bilgi kaynakları bilimsel mesleki standart sistemlere dayalı olarak kataloglanmakta ve sınıflandırılmaktadır. Kataloglama hizmetlerimizde, Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları 2 (Anglo American Cataloguing Rules 2), Sınıflama hizmetlerimizde de; LC Sınıflama Sistemi (Library of Congress Classification ) kullanılmaktadır. Ayrıca; Ödünç verme, güncel bilgi duyurusu, Fotokopi ve tarayıcı hizmeti, Kablosuz internet, Kütüphane oryantasyon programları vb. Okuyucu hizmetleri verilmektedir.
Ayrıca; Kütüphanemiz 2946 m2 alanda, aynı anda 900 kişilik oturma kapasitesi ile okuyucularına açıktır.
Kütüphanemizde görme engelli ve az gören kullanıcılarımız için tam donanımlı sesli/ altınokta kabartmalı ve büyütmeli çalışma istasyonu kurulmuştur. Bu sistem görme engelli/az gören kullanıcılarımızın bilgiye tam ve doğru ulaşmasını, daha etkili ve verimli çalışmasını sağlar. Donanım 5 parçadan/programdan oluşmaktadır. (1- Bilgisayar ( PC) + Kulaklık, 2- Jaws For Windows Ekran Okuma Programı, 3- ZoomText Reader Az Görenler için , 4- 5th Generation Blue Focus 40 Kabartma Ekran, 5- Pearl Kitap Okuma Kamerası ve OCR’si)
Haliç Üniversitesi Kütüphanesinin TÜBİTAK – ULAKBİM ( Turkish Academic Network and Information Center ), ANKOS (Anatolian Üniversity Libraries Consortium ) ve KİTS (Kütüphaneler arası işbirliği)’e kurumsal üyeliği bulunmaktadır.
Kütüphanemiz; hizmetinde bulunduğu üniversitenin, gereksinim duyduğu her türlü bilgiyi, ne tür bir kaynakta yer alırsa alsın sağlamakla, düzenlemekle ve bunlardan yararlanılması için öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza ve diğer araştırmacılara hizmetler vermekle yükümlü olduğu bilinciyle çalışmalarını sürdürmektedir.